fbpx

10 עצות לקראת השתלת מח עצם

השתלת מח עצם היא הליך רפואי מורכב.

מדובר בתקופה מאתגרת עבור המטופל ומשפחתו. בין אם מדובר בהשתלה עצמית או בהשתלה מתורם, חשוב לזכור מספר דברים:

  1. אתםההשתלה היא עוד אבן דרך במסע. המחשבה על התהליך מעוררת לעיתים חרדה גדולה לצד המון תקווה, עשויות לעלות מחשבות של אי ודאות ותחושת חוסר שליטה במצב. זוהי תגובה טבעית ולגיטימית. בתוך כל רעשי הרקע והתגובות השונות, חשוב לעצור לרגע ולברר עם עצמכם מה עולה אצלכם ולמה אתם זקוקים, האם זה נכון עבורכם?.
  2. משפחהמחלת הסרטן משפיעה על כל חברי התא המשפחתי. השתלת מח עצם דורשת את התגייסות וסיוע המשפחה בבית החולים ולאחר מכן בבית בעיקר בתקופה בה קיימת עייפות ותשישות רבה. מטופלים רבים חוששים להכביד על בני המשפחה אך לרוב הם מעוניינים לעזור ולהרגיש שהם תורמים ומסייעים להחלמה.
  3. סביבההשאלה כמה לשתף ואת מי עולה פעמים רבות לאורך הדרך וגם בנקודת זמן זו. האם לספר במקום העבודה? האם לשתף חברים? כל בחירה היא לגיטימית. לרוב, מכרים ירצו לבקר בבית החולים לאחר ההשתלה. עליכם להחליט האם הדבר מתאים לכם ויגרום לכם לתחושה טובה. ניתן להחליט על מספר מצומצם של מבקרים בשעות מסוימות וכמובן להישמע להוראות הצוות בכל הנוגע למניעת זיהומים.
  4. חוות דעת רפואיתלפני ההשתלה ניתן להתייעץ עם אנשי צוות מומחים. ייתכן שתרצו לקבל חוות דעת שנייה- הדבר מסייע לחיזוק תחושת הביטחון אצל אנשים מסוימים. במהלך ולאחר ההשתלה חשוב לשתף את הצוות המטפל בכל תחושה שאינה מוכרת לכם ולהקדיש תשומת לב לגופך.
  5. בידוד– לאחר ההשתלה צפויה תקופת בידוד של כשבועיים ימים. מטופלים רבים מדברים על תקופת הבידוד כעל תקופה קשה ולא נעימה. השהייה בחדר סגור וההנחיות הרפואיות הקפדניות עשויות לאיים, כך גם תופעות הלוואי בעקבות ההשתלה. כדאי ליצור תחושה נעימה בחדר ולזכור שהשהות בו היא זמנית עד לשיפור במצבך. אנשים מסוימים מצאו הקלה בדמות הסחות דעת כגון צפייה בטלוויזיה, מנוחה, קריאה, שיחה עם קרובים וכו’.
  6. שיתוף והתייעצותשיתוף אנשי מקצוע שונים עשוי לסייע בהתמודדות במגוון תחומי החיים. ניתן לפנות לעו”ס בבית החולים על מנת להתחיל בתהליך של תמיכה רגשית במהלך האשפוז. כמו כן, כאשר יש ילדים, ניתן להיעזר באנשי מקצוע בקהילה, כגון גננת, מורה או יועצת.
  7. סגנון התמודדות– לאנשים שונים, סגנונות התמודדות שונים. כיום מבינים כי כל אדם מתמודד בדרך אחרת כאשר ניתן לזהות שלושה סגנונות התמודדות עיקריים: התמודדות ממוקדת פתרון בעיות ( Doing), התמודדות ממוקדת רגשות ( Being) והתמודדות ממוקדת משמעות (Becoming). ניתן לחשוב ולברר מה סגנון ההתמודדות העיקרי שלך, דבר שעשוי לסייע בהבנת המצב ובהתמודדות. ייתכן שהקרובים לך נוקטים בסגנון התמודדות שונה משלך. הבנת הסיטואציה מובילה לשיפור התקשורת וההתמודדות הזוגית\ משפחתית.
  8. זר לא יבין זאתלעיתים שיחה עם אדם שכבר עבר השתלת מח עצם עשויה לחזק ולהעצים. בשיחה כזו ניתן לשאול על ההתמודדות של האדם עם ההשתלה, על החששות והציפיות. הכנה כזו לתהליך עשויה לסייע בהתמודדות ובהפחתת חרדה. ניתן גם לגשת למרכזי תמיכה ברחבי הארץ בהם קבוצות מטופלים ופעילויות תמיכה שונות. מוזמנים גם לפנות אלינו, להיות חלק מתוכנית המעגלים ולבקש תמיכה ממנטור, שילווה אתכםמעגלים- תוכנית המנטורינג
  9. זכויות– גם הפן הכלכלי חשוב בתקופה זו. ישנן זכויות ייחודיות למטופלים לאחר השתלה. דע את זכויותיך ופעל על מנת להשיגן!  כדאי להתייעץ עם העו”ס בבית החולים ולעבור הדרכת מיצוי זכויות וסיוע בקבלתן.
  10. אל תשכחו אתכם– גם בתקופת ההשתלה, האדם יכול לפעול על מנת לשפר את מצב רוחו ע”י עיסוק בפעילות חיובית כגון אמנות, מוזיקה, שיחה ועיסוקי פנאי שונים (כאשר המצב הרפואי מאפשר זאת). נמצא כי אנשים שפועלים בדרך כלשהי למען עצמם בתקופת המחלה, מתמודדים בדרך טובה יותר ומסייעים בכך בתהליך ההחלמה שלהם.

 

החלמה מהירה!